Tar 'n' tech logo

Oulu, tervan ja teknologian kaupunki

Nykypäivänä Oulu on Suomen viidenneksi suurin, noin 200 000 asukkaan kasvava kaupunki. Kaupungin perustamisen aikaan vuonna 1605 asukkaita oli vain noin nelisensataa, mutta se toimi koko Pohjois-Suomen keskuksena etenkin kaupan osalta. 1700-luvun puolivälissä Oulu sai tapulikaupunkioikeudet ja kaupungin nousukausi alkoi etenkin tervakaupan myötä. Nallikarin lähelle Toppilansalmen rantaan perustettiin Oulun tervahovi, mistä käsin tätä Suomen ensimmäiseksi vientituotteeksi tituleerattua pohjolan mustaa kultaa vietiin maailman ääriin.

Tervahovi paloi vuosina 1845 sekä 1901 ja nykyään paikalla sijaitsee Toppilansaaren asuinalue. Mölijän sillalta voi katsella vanhaa tervahovin aluetta ja kuvitella, miten pehtoorit, räkärit ja tynnyrinvyöryttäjät ahkerasti puuhailivat toimissaan. Matkan varrella voit myös uusien asuintalojen välistä vielä löytää muutamia vanhoja tervaporvareiden huviloita.

Tervakaupan hiipuessa kaupunkiin syntyi eri teollisuuslaitoksia, mutta seuraava nousukausi koettiin vuosituhannen vaihteessa, kun teknologia valtasi kaupungin. Tätä aikaa kutsuttiin ”Oulun ihmeeksi”, mutta kaupungin teknologiateollisuuden kasvu ei ollut sattumaa, vaan alaa oli tietoisesti kehitetty jo 1970-luvulta lähtien etenkin Oulun yliopiston toimesta. Vuonna 1982 Oulun yliopiston lähelle perustettiin Oulun teknologiakylä, ensimmäinen sellainen koko Pohjoismaissa, mihin otettiin mallia Kalifornian piilaaksosta. Tästä kylästä ovat ponnistaneet pienet ja suuret yritykset, tunnetuimpana Nokia.

2010-luvun taitteessa Oulun teknologia-ala koki suvantovaiheen nousten kuitenkin tuhkasta tulevaan. Viimeisten viiden vuoden aikana kaupunkiin on syntynyt yli 500 teknologia-alan start-up-yritystä, joiden tuotteita viedään maailmalle kuten tervaa aikoinaan. Tänä päivänä täällä Pohjolan piilaaksossa kehitetään älysormuksia, hyperspektrikameroita ja viidennen sukupolven 5G-verkkoa.

Alle olemme koonneet pienen kätkökierroksen, minkä avulla pääset tutustumaan kaupunkiin paremmin!

Kätkökierroksen kätköt

 1. GC6A5XX: Oulun kaupunginosat - 55. Hietasaari
 2. GC4QK8N: Mölijän silta
 3. GC61ZG0: From JKL with a twist
 4. GC61MZ9: Oulun kaupunginosat – 78. Linnanmaa
 5. GC16ZGX: Tieteen kätköissä / Hiding in Science
 6. GC1T8KX: FIN Highway 20 - Laanila
 7. GC74DE: Oulu salmon
 8. GC6CCJ5: Oulun hautakivet - tombstones
 9. GC7B9FW: Oulu patsaina - Oulu in Statues
 10. GC6CDVD: Oululaista elokuvakulttuuria 1 - Trailerit
 11. GC6GAX5: Arvaappa keitä?
 12. GC6B0T2: Oulun kaupunginosat – 50. Pikisaari